Single house

The commission for a single-family home between party walls inside the M30 in Madrid was born from the concept of radical sustainability. All design strategies aim to respond to this premise, to achieve a home with high standards of comfort and with the greatest advances in sustainable architecture.

Volumetrically, it is based on the concept of a “floating box”, generating a large wooden box that houses the first floor to the third floor, supported by the lateral load-bearing walls, freeing the space on the ground floor from the vertical structure. This open-plan space on the ground floor opens onto a rear garden that is conceived as a bioclimatic garden, a humid space that generates a microclimate within the city. Throughout the house, a series of intermediate spaces are generated that act as filters, spaces that are neither interior nor exterior but ambivalent depending on the season.

The structure is made of industrialized cross-laminated wood, a sequestered carbon sink. It is resolved by large CLT edge beams that support the lateral load-bearing walls. The energy proposal is based on the efficient use of surrounding resources, proposing geothermal systems, solar energy collection, optimization of system efficiency and gray water recycling.

 


Project Name

Single house


Comission

Direct


Typology

Single housing


Location

Madrid, Spain


Program

Housing


Year

2023


Size

900 m2


Client

Private


Team

Vicente Guallart
Daniel Ibáñez
Jesus Mora


Contractor

CUORMA


Partners

SOCOTEC (Engineering)
Miguel Nevado (Structures)